Teknikum BIOPROT PPE Mask

Teknikum mukana kehittämässä biopohjaisia suojavarusteita LUT-yliopiston johtamassa projektissa

26.11.2021 – Sastamala, Suomi

Julkaisuvapaa heti

Laajaa kiinnostusta herättänyt BIOPROT-projekti sai Business Finlandilta miljoonarahoituksen. Hankkeen tavoitteena on kehittää aiempaa käyttäjäystävällisempiä ja ekologisempia suojaimia sekä parantaa suojavarusteiden tuotannon omavaraisuutta. Lisäksi Suomeen halutaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa.

Teknikumin missio on olla kestävän kehityksen edelläkävijä polymeeriteollisuudessa. Konsernilla on yli 30 vuotta kokemusta vaativien alojen suojanaamarien suunnittelusta ja valmistuksesta. Yrityksen erikoisosaamista ovat turvalliset ja kestävät henkilösuojaimet mm. maanpuolustukseen, palontorjuntaan ja rakentamisen ammattilaisille. Suomessa Teknikum on merkittävä kotimainen ruiskuvalettujen muottituotteiden valmistaja ja kehittäjä maan huoltovarmuuden näkökulmasta.

 

LUT-yliopiston johtama projekti Biopohjaisten ja antimikrobisten materiaalien kehittäminen ja käyttö suojavarusteissa (BIOPROT) sai Business Finlandin kaksivuotisen rahoituksen. Projektin tarkoituksena on kehittää uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaliratkaisuja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa. Tutkimuksessa keskitytään etenkin hengityksensuojaimiin ja kirurgisiin suunenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tarkoitettuihin uudelleenkäytettäviin suojaimiin.

”Terveydenhuollossa päivittäin käytettävät suojavälineet, kuten kertakäyttöiset kirurgiset suu-nenäsuojaimet, leikkausliinat tai työvaatteet, on valmistettu pääasiassa synteettisistä fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa”, tutkimusta johtava akatemiatutkija Katri Laatikainen LUT-yliopistosta ja LAB-ammattikorkeakoulusta taustoittaa.

”Suomella on potentiaalia olla suojavarusteiden suhteen omavarainen ja tuottaa niitä biopohjaisista materiaaleista.”

Laatikaisen mukaan BIOPROT-projektissa yhdistyy kolme innovatiivista teknologiaa: biopohjaiset materiaalit, luonnonpohjaiset antiviraaliset ratkaisut sekä digitaalisuus. Kilpailuetua muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna tavoitellaan materiaaleihin lisättävillä, luonnonmukaisilla ja viruksia tappavilla komponenteilla.

LAB-ammattikorkeakoulun johtava asiantuntija Susanna Tella kertoo, että tuotteita kehitetään tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

”Tutkimusten mukaan pitkäaikainen maskin käyttö voi aiheuttaa hiilidioksidin kertymistä elimistöön sekä muun muassa päänsärkyä tai kohonnutta hengitystiheyttä. Siksi turvallisuuteen kiinnitetään nyt erityistä huomiota.”

 

Tavoitteena kehittää uusia tuotteita mahdollisimman nopeasti

BIOPROT-projektin tarkoituksena on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa, parantaa huoltovarmuutta ja tehdä suojavarusteista entistä ekologisempia, tehokkaampia ja turvallisempia käyttää. Business Finland rahoittaa 5,2 miljoonan euron arvoisesta projektista 60 prosenttia. Mukana on 15 organisaatiota.

Business Finlandin johtava asiantuntija Raimo Pakkanen painottaa, että projekti tukee erinomaisesti talouden kasvua ja kestävää kehitystä Suomessa.

”BIOPROT toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa. Odotamme, että projekti tuottaa tutkimustuloksia, joiden avulla yritykset pystyvät kehittämään innovatiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia, biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuvia tuotteita kansainvälisille markkinoille”, Pakkanen sanoo.

 

Teknikum Groupin Moulded products Liiketoimintayksikön johtaja Riku Sivula odottaa projektista menestystä:

”Tavoitteemme on saada tuotannossamme toimiva vaihtoehtoinen, turvallinen ja ympäristöystävällinen materiaali, joka soveltuu vaativiin henkilösuojaintuotteisiin.”

Teknikum Group on sitoutunut kestävään kehitykseen ja se tunnetaan alalla tuotekehitysinnovaatioistaan.

”Sitouduimme vastikään kunnianhimoisiin ilmastotoimiin kansainvälisellä Science Based Targets -aloitteella (SBTi). Otamme myös tuotteidemme elinkaarivaikutukset huomioon kokonaisuutena ,mm. EPD-ympäristöselosteen (Environmental Product Declaration) avulla”, Sivula kertoo.

 

Rahoitusta saaneet tutkimusorganisaatiot: LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, VTT, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Helsingin yliopisto
Rahoitusta saaneet yritykset: Lifa-Air, Teknikum, Teknos ja Premix
Työpanoksellaan mukana olevat tahot: Suominen Corporation, Berner, HUS, Mehiläinen ja Optitune

 

Lisätiedot:

Riku Sivula
Business Unit Director, Moulded products
Teknikum Group Ltd
riku.sivula@teknikum.com
+358 50 445 2255

 

Mira Juutilainen
Product Development Manager, Teknikum Group Ltd
mira.juutilainen@teknikum.com

 

Lue lisää:

 

Teknikum – täyden palvelun polymeeriteknologiatalo

Palvelemme teollisuusasiakkaita vaativissa kumi-, silikoni-, muovi- ja vaahtomuoviratkaisuissa. Tehtaamme ja myyntikonttorimme sijaitsevat Suomessa, Unkarissa, Saksassa ja Venäjällä. Valikoimamme sisältää laadukkaat tekniset vaahtomuovi- ja muottituotteet, luotettavat korkealuokkaiset teollisuusletkut ja polymeeriteollisuuden sopimusvalmistuspalvelut. Teknikum Groupin arvot ovat turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja vilpittömyys. Missiomme on olla kestävän kehityksen edelläkävijä polymeeriteollisuudessa.

Instagram: @teknikumgroup

”Tavoitteemme on saada tuotannossamme toimiva vaihtoehtoinen, turvallinen ja ympäristöystävällinen materiaali, joka soveltuu vaativiin henkilösuojaintuotteisiin.”

Teknikum Group on sitoutunut kestävään kehitykseen ja se tunnetaan alalla tuotekehitysinnovaatioistaan.

Ota yhteyttä

Mira Juutilainen

R&D Manager

Teknikum Group Ltd

etunimi.sukunimi@teknikum.com

Riku Sivula

Director, Moulded products & Linings Business Unit

Teknikum Group Ltd

etunimi.sukunimi@teknikum.com

+358 50 445 2255