Hyvin valmistettu ja riittävästi vahvikekerroksia sisältävä letku on tärkeä osa ratapuiden kyllästysprosessia
Kuva yllä: Työnjohtaja Janne Tervonen tuntee myös heikkolaatuiset letkut ja otti yhteyttä Teknikumin tekniseen myyntiin, jotta niiden tilalle saatiin jälleen kestävämpiä tuotteita. Sellainen löytyi: Teknikum FUEL-TEK® SD.
”Letkun pitää olla hyvä, ja Teknikumilla se on”, sanoo Haapamäen raidepuukyllästämön työnjohtaja Janne Tervonen.
Puu on hyvä ja kestävä materiaali kiskojen alla, koska se joustaa eikä murru. Jotta tämä hyvä materiaali olisi myös vuosikymmenien ajan erinomaisen kestävä maaperää, kosteutta, pakkasta ja muita olosuhteita vastaan, se tulee kyllästää.
Alan erikoisosaaja löytyy Haapamäeltä, jossa toimii NRC Group Finland Oy:n raidepuukyllästämö.
”Täällä mäntypuu kyllästetään paineessa ja lämmössä, jotta sille saadaan kestävyyttä vähintään 40 vuotta”, työnjohtaja Janne Tervonen kiteyttää kyllästämisen idean ja prosessin.
Käytettävä kyllästysaine syntyy kreosootista, joka on kivihiilitisle ja jota saadaan sivuvirtana terästeollisuudessa.
”Se on yksi ensimmäisiä hyödynnettyjä teollisuuden sivuvirtatuotteita ja ollut käytössä kyllästeenä yli 150 vuotta. Siitä puhdistetaan kaikki vaaralliset myrkyt pois ja käytetään vain kyllästämiseen sallittuja ainesosia eli käytännössä kresolia”, Tervonen taustoittaa.
Jotta kyllästäminen olisi turvallista ja toimivaa, tarvitaan letkuja, jotka kestävät kuumaa, kylmää ja erityisesti liuotusta.
”Kyllästysaine irrottaa sisäpuolisen kalvon ajan kuluessa, ja jos käytössä on huonolaatuinen letku, kalvo irtoaa todella nopeasti. Laadukas letku taas kestää vähintään kaksi vuotta, mikä on enemmän kuin riittävä aika.”
Soitin Teknikumin tekniseen myyntiin, josta vielä varmistettiin kumikemistiltä Teknikum FUEL-TEK® SD:n kestävän käytössämme.
”Kaikkein vilkkaimpaan aikaan kesällä meille toimitetaan kyllästysainetta jopa kuusi kuormaa kuukaudessa. Toimittavasta autosta riippuen letkussa kulkee tavaraa joko 36 tai 27 tonnia, ja vähintään pari miljoonaa kiloa pitää ainetta letkusta mennä, ennen kuin se saa ruveta pykimään”, Tervonen edellyttää.
”Rataurakkakauden aikana kyllästämme koko ajan ratapuita työmaille. Jos emme pysty niitä toimittamaan, urakat pysähtyvät, mikä aiheuttaa kustannuksia. Valmistamme lisäksi vientiin sähkö- ja telepylväitä, eivätkä laivatkaan odottaisi, että me saamme täällä uuden letkun käyttöömme.”
Raidepuukyllästämön toiminnan tulee olla toimitusvarmaa, jolloin korostuvat myös laadukkaat ja kestävät tuotteet, kuten Teknikumin valmistamat letkut.
Hyvin valmistettu ja riittävästi vahvikekerroksia sisältävä letku on Tervosen mukaan ensiarvoisen tärkeä osa kyllästysprosessia. Sellaisia valmistaa Suomessa vain Teknikum.
”Pyrimme hankkimaan kaikkein laadukkaimman tuotteen ja sellaisen saamme Teknikumilta. Teknikum FUEL-TEK® SD on kestävä, luotettava ja hinta-laatusuhteeltaan äärimmäisen hyvä, ja kaiken lisäksi kyseessä on kotimainen, Sastamalassa valmistettava tuote.”
”Teknikumin letkussa on sekin hyvä puoli, että se ei hajoa äkisti vaan antaa siitä merkkejä etukäteen, mikä on hyödyllinen ominaisuus meille. Kun letku alkaa mennä huonoksi, purkunopeus hidastuu ja osaamme vaihtaa sen jo ennen sisäkalvon irtoamista kokonaan.”
Puu on hyvä ja joustava materiaali ratakiskojen alla, mutta kestääkseen käytössä vuosikymmeniä se tulee kyllästää.
Tervosella on kokemusta myös heikkolaatuisista letkuista.
”Emme saaneet välillä hankittua Teknikumin tuotetta sisäisestä kaupastamme ja käytimme sitten muita letkuja. Yksi oli todella huono ja kesti vain yhden kesän. Seuraavatkin kestivät vain kaksi kuukautta.”
Näiden kokemusten jälkeen hän ryhtyi selvittämään laadukkaamman letkun saatavuutta.
”Soitin Teknikumin tekniseen myyntiin, josta vielä varmistettiin kumikemistiltä Teknikum FUEL-TEK® SD:n kestävän käytössämme. Tiedän sen olevan vaihdon jälkeen luotettava letku ainakin seuraavat kaksi vuotta, jopa kauemmin. Olemme todella tyytyväisiä Teknikumin laatuun, sillä meillä ei ole varaa pitää kyllästysprosessia parkissa huonon letkun vuoksi”, Janne Tervonen summaa.
Teknikumin letkuliiketoiminnan johtaja Timo Kokkonen kertoo yhtiön panostavan tuotekehitykseen ja tuotteiden kokonaisvaltaiseen laatuun. Yhtiö palvelee ketterästi monenlaisia teollisuuslaitoksia. Teollisuusletkuja saa myös asiantuntevilta jälleenmyyjiltä kautta maan.
”Teknikum kehittää turvallisia ja ympäristöystävällisiä teollisuusletkuja, kumilaaduista alkaen. Tavoitteemme on varmistaa asiakkaan prosessit vaativien materiaalien, kuten kemikaalien ja öljyjen, siirrossa. Raideteollisuus on meille tärkeä markkina, sillä valmistamme Pohjoismaihin ja Eurooppaan lukuisia eri tuotteita, kuten ilmajarruletkuja, junavaunujen palosuojattuja kumimattoja, kumilevyjä ja -tiivisteitä sekä kumipuskureita, teknisiä muoviosia radan kiinnitysjärjestelmiin ja kumivälilevyjä.”
”Teknikumin TEKNICROSS® kumiylikäytävät löytyvät Tampereen uudelta raitiotieltä. Muihin tärkeisiin asiakassektoreihin kuuluvat voimalaitokset, kaivosteollisuus ja raskas prosessiteollisuus, joille yhteistä on ratkaisujen korkea vaatimustaso”, Kokkonen sanoo.
Raidepuiden lisäksi NRC Group Finland Oy:n raidepuukyllästämö toimittaa sähkö- ja telepylväitä.
Lisätietoa
Jälleenmyyjät ja kumppanit
Timo Kokkonen
Director, Hoses Business Unit
Teknikum Group Ltd
etunimi.sukunimi@teknikum.com
+358 45 7881 3197